Ο Νετανιάχου κάνει παιχνίδι στις πλάτες των Ελλήνων
Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο μόνος ηγέτης στον οποίο αναφέρθηκε προσωπικά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας προ ημερών στο Ισραήλ για τις διπλωματικές προσπάθειες ακύρωσης του απόπλου του Στολίσκου για τη Γάζα. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε κάνει λόμπινγκ υπέρ της Ελλάδας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ μόλις δύο 24ωρα μετά την ελληνική απαγόρευση του απόπλου ακόμη μια οργάνωση - ομπρέλα του αμερικανοεβραϊκού λόμπι προανήγγειλε με επιστολή της την πρόθεσή της να επισκεφθεί την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο...
Η ειρωνεία είναι, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ότι όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, ο Στολίσκος απέβη καθοριστικός για τη σχέση των δύο χωρών. «Πέρυσι οδήγησε στη σύσφιγξη, φέτος απέδειξε ότι και οι δύο πλευρές επενδύουν σε αυτήν τη σχέση» λένε οι ίδιες πηγές.
Δεν αποτελεί μυστικό ότι η Αθήνα δέχθηκε πιέσεις από την πρώτη στιγμή και από τον ίδιο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος παρενέβη προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου. Το δεύτερο τηλεφώνημά του, πριν από περίπου δέκα μέρες, φαίνεται πως ήταν και το καθοριστικό για την απόφαση απαγόρευσης του απόπλου από την ελληνική κυβέρνηση. Το Ισραήλ, σύμφωνα με την «Haaretz», γνώριζε ήδη από την περασμένη Πέμπτη την πρόθεση της Ελλάδας να εμποδίσει τον απόπλου των πλοίων, η οποία ανακοινώθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.
ΠΙΕΣΕΙΣ
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν καλά τις πιέσεις που δέχθηκε η Αθήνα από το Τελ Αβίβ αμέσως μόλις συγκεντρώθηκαν οι πληροφορίες ότι οι ακτιβιστές ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εφαλτήριο για τη φετινή αποστολή τους. Την ώρα μάλιστα που, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ματαιώθηκε το ανάλογο τουρκικό εγχείρημα, κατόπιν πιέσεων της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα η οποία, ούτως ή άλλως, φαίνεται να αποκαθιστά την τραυματισμένη από το «Μαβί Μαρμαρά» σχέση της με το Ισραήλ.
Την ίδια ώρα, το σύνολο του ισραηλινού Τύπου χαρακτηρίζει την ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση ως τον «γάμο α λα ελληνικά» του ισραηλινού πρωθυπουργού. Τα γεγονότα το αποδεικνύουν, σημειώνουν διπλωματικές πηγές. Μέσα σε έναν χρόνο οι δύο Πρωθυπουργοί αντάλλαξαν αμοιβαίες επισκέψεις - η επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα ήταν η πρώτη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ιστορία και του Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ η πρώτη μέσα σε 30 χρόνια. Την ίδια ώρα, πλήθος υπουργών έχουν επισκεφθεί το Ισραήλ, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για την προώθηση της συνεργασίας ανά τομείς και προετοιμάζεται η νέα επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ για την πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, στην οποία θα συμμετάσχουν 12 υπουργοί από κάθε πλευρά. Ενδεικτικό της σύσφιγξης των σχέσεων είναι ότι ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί το Ισραήλ εντός του έτους.
Ούτε η ελληνική ούτε η ισραηλινή πλευρά κρύβουν ότι οι δύο Πρωθυπουργοί μιλούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τις εξελίξεις στην περιοχή και όχι μόνον.
ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ότι της πρωθυπουργικής αποστολής θα προηγηθεί η επίσημη επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια - η πρώτη που πραγματοποιεί στο Ισραήλ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας - όπου μεταβαίνει σήμερα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη, τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη. Μεγάλο μέρος του προβληματισμού της ελληνικής πλευράς για το ενδεχόμενο απόπλου από την Ελλάδα πλοίων ακτιβιστών για τη Γάζα, άλλωστε, είχε να κάνει και με την σημερινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ αλλά και στα Παλαιστινιακά εδάφη (στη Ραμάλα), όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Η επιλογή των υπουργών που συνοδεύουν τον Πρόεδρο επίσης δεν είναι τυχαία, λένε οι ίδιες πηγές, καθώς αντικατοπτρίζουν τους τομείς στους οποίους η συνεργασία προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική στον τομέα του τουρισμού αφού ήδη εντός του 2010 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 250.000 ισραηλινοί τουρίστες και πρόθεση της ισραηλινής πλευράς είναι ο αριθμός να διπλασιαστεί φέτος. Οσον αφορά τα ενεργειακά η συνεργασία έχει προχωρήσει καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα δεχτεί την πρόταση Νετανιάχου να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος διακομιστής του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα διέρχεται από την Κρήτη. Επιπλέον φαίνεται πως ωριμάζει η ιδέα για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αλλά και για κατασκευή από τους Ισραηλινούς μονάδων αφαλάτωσης στα ελληνικά νησιά.
ΤΑ ΝΕΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου