Από την 29η Ιουνίου 2011 η Ελλάδα ζει μια πρωτότυπη Κατοχή. Σ΄αυτό το blog είναι συγκεντρωμένες οι ενέργειες της κατοχικής κυβέρνησης ενάντια στον εγκλωβισμένο ελληνικό λαό. Καθώς και πράξεις αντίστασης απέναντι στην λαίλαπα των "εκλεγμένων δημοκρατών".

Τα ντοκουμέντα της ντροπής και πράξεις αντίστασης

Στο τραπέζι και η χρεοκοπία

Η ελληνική κυβέρνηση θέλοντας να επιτύχει μια αρχική συμφωνία μέχρι τα τέλη Αυγούστου και μια οριστική λύση μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου (15/9 εκταμιεύεται η επόμενη δόση του Μνημονίου), σε επίπεδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναδιπλώνεται κι ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο συζητάει και απαγορευμένες -μέχρι πρότινος- λύσεις, όπως η «επιλεκτική χρεοκοπία». Το ελληνικό χρέος θα εξεταστεί εκτενώς στην έκτακτη σύνοδο κορυφής την προσεχή Παρασκευή.
Το ζήτημα άνοιξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα μετά το Eurogroup και το Ecofin, φέρνοντας στο προσκήνιο, κατόπιν σχετικών ερωτήσεων, τα 3 από τα συνολικά 36 πιθανά σενάρια επίλυσης του προβλήματος του ελληνικού χρέους που έχει στα χέρια του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τα οποία αφορούν:
1.Επιλεκτική χρεοκοπία. «Η επιλεκτική χρεοκοπία τρομάζει χωρίς λόγο. Γι' αυτό και χρησιμοποιώ επιμόνως τον αγγλικό όρο "selective default". Αυτό δεν είναι ένα πραγματικό γεγονός, δεν είναι χρεοκοπία. Είναι μια αξιολόγηση κρατικών ομολόγων που κάνουν οι τρεις γνωστοί οίκοι αξιολόγησης. Δεν δημιουργεί αυτό από μόνο του μια πραγματικότητα, ούτε ενεργοποιεί τον περιβόητο μηχανισμό των CDS», δήλωνε χθες ο υπουργός Οικονομικών, θέτοντας στο τραπέζι μία από τις πιθανές λύσεις που μπορεί να αποδεχθεί η Αθήνα, παρότι στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup παρουσιάζεται η δεδηλωμένη θέση της ΕΚΤ πως δεν αποδέχεται ούτε επιλεκτική χρεοκοπία (selective default) ούτε πιστωτικό γεγονός (credit event), γιατί αυτή είναι η βασική πολιτική και η καταστατική αποστολή της τράπεζας. Η θέση του κ. Βενιζέλου έρχεται μία ημέρα μετά την επιστολή του πρωθυπουργού στον πρόεδρο του Eurogroup σχετικά με τους φόβους ότι η συμμετοχή ιδιωτών μπορεί να οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία...
2.Διεύρυνση προσωρινού μηχανισμού EFSF. Η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά είναι μία από τις λύσεις που συζητιούνται και, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «είναι μέσα στην γκάμα των θεμάτων που καλείται τώρα να διαπραγματευτεί με τον ιδιωτικό τομέα ο πρόεδρος της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι μία από τις προτάσεις, από τα μοντέλα που βρίσκονται στο τραπέζι».
3.Εμπράγματες εγγυήσεις. Αν και στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup η επισήμανση δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ, εν τούτοις «Καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι» και η λύση αυτή, όπως είπε ο υπουργός, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και επαναγορά ομολόγων.
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να δοθεί ένα «κρυστάλλινο» και ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές, με απόλυτη κάλυψη της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είτε από την ΕΚΤ είτε από τα κράτη-μέλη ή άλλους θεσμούς, όπως τον προσωρινό μηχανισμό EFSF, όπου χρειαστεί μετά τα stress tests.
Το ζητούμενο είναι τι θα συνιστά η λύση που θα επιλεγεί, είτε αυτό αφορά επιλεκτική χρεοκοπία ή επαναγορά ομολόγων ή ευρωομόλογο.
Ζήτησε συναίνεση
Ο υπουργός Οικονομικών στη χθεσινή συνέντευξη επανέφερε το ζήτημα της συναίνεσης με την αντιπολίτευση, για την οποία άλλωστε πιέζουν οι δανειστές, τονίζοντας ότι «η πρόσκληση είναι πάντα ανοικτή».
Αναφορικά με το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, θα αποστείλει άμεσα επιστολή στους εταίρους απευθύνοντάς τους πρόσκληση να λάβουν μέρος με απολύτως διαφανείς όρους και διαδικασίες. Επανέλαβε ότι δεν αλλάζει ο στόχος και στα 390 εκατ. που εισπράχθηκαν από τον ΟΤΕ θα προστεθούν άλλα 1,3 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 1,7 δισ. μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Ειδικά για τα ακίνητα του Δημοσίου, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει και δυνατότητα χρηματοοικονομικής αξιοποίησης, σημειώνοντας ότι όλα θα γίνουν σε συνεργασία με την τρόικα και τους δύο παρατηρητές στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και με τρόπο που θα είναι αποδεκτός από τις αγορές.
Ενώ ως προς το πλέον κρίσιμο της «μαύρης τρύπας» 4,6 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους, που θα εξεταστεί εκτενώς από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που έρχονται τέλη του μήνα, και τους επιτελείς στις 20 Αυγούστου, ο υπουργός επισήμανε ότι «είναι υπαρξιακού χαρακτήρα θέμα να πετύχουμε τους στόχους για τα έσοδα» και έστειλε νέο μήνυμα προς τους πολίτες, λέγοντας ότι «πρέπει να αποδεχθούμε και να υποστούμε το βάρος αυτό, προκειμένου να μην έρθει ένα μεγαλύτερο βάρος».*

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Συνέχεια »