Από την 29η Ιουνίου 2011 η Ελλάδα ζει μια πρωτότυπη Κατοχή. Σ΄αυτό το blog είναι συγκεντρωμένες οι ενέργειες της κατοχικής κυβέρνησης ενάντια στον εγκλωβισμένο ελληνικό λαό. Καθώς και πράξεις αντίστασης απέναντι στην λαίλαπα των "εκλεγμένων δημοκρατών".

Τα ντοκουμέντα της ντροπής και πράξεις αντίστασης

Άρχισε ο πόλεμος των χρεών

ΤΟ ΙΚΑ ΑΠΕΙΛΕΙ τις εταιρείες που του χρωστούν με κατασχέσεις. Η εφορία ενεργοποιεί τον νέο νόμο για να στείλει... στης φυλακής τα σίδερα όσους οφείλουν πάνω από πέντε χιλιάδες ευρώ. Επιχειρηματίες κυνηγούν τους πελάτες τους για να εισπράξουν επιταγές χωρίς αντίκρισμα.
Οσο για τις τράπεζες, προχωρούν ακόμη και στη δέσμευση μισθών, συντάξεων ή και... επιδομάτων ανεργίας για να περιορίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια και κάρτες, ενώ δεν διστάζουν να επιβάλλουν ακόμη και νέες χρεώσεις σε όσους καθυστερούν έστω και για λίγες ημέρες τη δόση ή την ελάχιστη καταβολή. Ο «πόλεμος των χρεών» ξέσπασε πλέον και στο εσωτερικό της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες.
Είναι πολλά τα λεφτά των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο εσωτερικό της χώρας, καθώς στον κύκλο στον οποίο εμπλέκεται όλη η Ελλάδα (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία) «γυρίζουν» πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Νά πώς προκύπτει αυτό το ποσό:
*Στα 41 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.
*Εξι δισ. ευρώ χρωστούν οι επιχειρήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.
*Ενα δισ. ευρώ είναι το ύψος των ακάλυπτων επιταγών μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011. Είναι προφανές ότι αυτό το νούμερο αποτελεί ένα υποσύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ των επιχειρήσεων ή ακόμη και των ιδιωτών. Και αυτό διότι όταν μια επιταγή φτάνει να αποτυπωθεί στα στοιχεία της Τειρεσίας Α.Ε., σημαίνει ότι έχει σφραγιστεί και ότι έχει εξαντληθεί κάθε άλλη πρακτική από αυτές που ακολουθούν στην αγορά («γύρισμα» με επιταγή αντικατάστασης, διακράτηση από τον λήπτη κ.λπ.)
*Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια φτάνουν πλέον περίπου στα 8-8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σε άλλα τόσα υπολογίζονται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση διαμορφώνονται στα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ.
Ολοι οι εμπλεκόμενοι στον πόλεμο των χρεών ετοιμάζονται να σκληρύνουν τη στάση τους, ενώ δεν λείπουν ούτε οι αθέμιτες πρακτικές. Ενδεικτικές είναι δεκάδες καταγγελίες καταναλωτών που έφτασαν στην αρμόδια Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ). Καταναλώτρια καταγγέλλει την αφαίρεση χρηματικού ποσού από τον λογαριασμό μισθοδοσίας της. Αλλος δανειολήπτης διαμαρτυρήθηκε για την αφαίρεση μέρους της σύνταξής του, ενώ υπάρχει διαμαρτυρία ακόμη και για δέσμευση του... επιδόματος ανεργίας.
Η πολιτική αυτή ακολουθείται από πολλές τράπεζες, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες που έχουν γίνει στη ΓΓΚ. Το «φαινόμενο» είχε πρωτοεμφανιστεί στα τέλη του 2010, και όπως φαίνεται συνεχίζεται.
«Πατούν» σε ρήτρα
Οι τράπεζες «πατάνε» σε ρήτρα που έχουν ενσωματώσει στις δανειακές συμβάσεις και η οποία προβλέπει ότι ο καταναλωτής εξουσιοδοτεί την τράπεζα να εισπράττει το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων, δεσμεύοντας ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό του καταθέτη. Βέβαια, ο νόμος τον οποίο επικαλείται και η ΓΓΚ ορίζει ότι εξαιρούνται από την κατάσχεση μισθοί, συντάξεις ή ασφαλιστικές παροχές.
Οι τράπεζες δεν περιορίζονται στις δεσμεύσεις μισθών και συντάξεων. Ηδη έχουν επιβάλει σειρά πρόσθετων χρεώσεων σε όσους καθυστερούν να πληρώσουν. Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή, καθώς οι πρόσθετες αυτές χρεώσεις φτάνουν στα 15 ευρώ (για παράδειγμα) για όσους καθυστερούν να δώσουν την ελάχιστη καταβολή για την πιστωτική τους κάρτα ή και στα 120 ευρώ για καθυστερήσεις σε επιχειρηματικούς ανοικτούς αλληλόχρεους λογαριασμούς.
Από την 1η Αυγούστου, θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση την άνοιξη και ο οποίος επιβάλλει ποινικές κυρώσεις σε όσους εξακολουθούν να οφείλουν ποσά άνω των 5.000 ευρώ στο Δημόσιο. Ο νόμος μετατρέπει την οφειλή προς το Δημόσιο σε διαρκές έγκλημα, για το οποίο μάλιστα κινείται και η διαδικασία του αυτοφώρου. Στην πράξη θα φανεί αν το Δημόσιο, διά των εφόρων, θα ενεργοποιήσει τον νόμο ή αν επιδιώκει να τον χρησιμοποιήσει ως πολιορκητικό κριό προκειμένου οι οφειλέτες να πειστούν να υπαχθούν σε ρύθμιση και να πληρώσουν. Πάντως, διάχυτη αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών για την επιτυχία του εγχειρήματος δεν υπάρχει, καθώς από τα λιμνάζοντα 41 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο τα 10 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών έκανε «λίφτινγκ» στη διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δίνοντας τη δυνατότητα στους περίπου 800.000 οφειλέτες να υπαχθούν χωρίς να πληρώσουν μεγάλα ποσά ως προκαταβολή. Στην πράξη θα αποδειχτεί αν αυτή η αλλαγή ταυτόχρονα με την απειλή της φυλακής θα είναι αρκετά για να φέρουν λεφτά στα ταμεία.
Ιδια εικόνα και στο ΙΚΑ. Σύμφωνα με στελέχη του ιδρύματος, από τα έξι δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν συσσωρευτεί από περίπου 300.000 οφειλέτες, μόνο τα δύο δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα, δεδομένου ότι μόνο οι μισοί οφειλέτες θεωρούνται «ενεργοί». Το ΙΚΑ απειλεί με κατασχέσεις εις χείρας τρίτων προκειμένου να πείσει τους οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση που είναι ανοικτή. Αυτή προβλέπει ότι ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλλει τις τρέχουσες οφειλές και ταυτόχρονα ένα επιπλέον 20% έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Δεν υποχρεούται
Το Δημόσιο, με τις τόσες απαιτήσεις από τους οφειλέτες του, χρωστάει το ίδιο περί τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις, ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να «φουσκώσει» το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς προστίθενται συνεχώς ποσά από επιστροφές φόρου. Ποια είναι η διαφορά; Οτι ενώ το Δημόσιο μπορεί να επιβάλλει ποινές φυλάκισης ακόμη και προσαυξήσεις σε όσους του χρωστούν, το ίδιο δεν υποχρεούται καν να καταβάλλει τόκο γι' αυτά που οφείλει. Μόλις τις τελευταίες ημέρες άνοιξε μια συζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να γίνει συμψηφισμός:
*Των χρημάτων που θα κληθεί να πληρώσει ο φορολογούμενος για την εισφορά αλληλεγγύης με τα χρήματα από την επιστροφή φόρου που έχει λαμβάνειν ο φορολογούμενος (οι επιστροφές αναμένεται να ξεπεράσουν τα δύο δισ. ευρώ φέτος). 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Συνέχεια »