Από την 29η Ιουνίου 2011 η Ελλάδα ζει μια πρωτότυπη Κατοχή. Σ΄αυτό το blog είναι συγκεντρωμένες οι ενέργειες της κατοχικής κυβέρνησης ενάντια στον εγκλωβισμένο ελληνικό λαό. Καθώς και πράξεις αντίστασης απέναντι στην λαίλαπα των "εκλεγμένων δημοκρατών".

Τα ντοκουμέντα της ντροπής και πράξεις αντίστασης

Στις φάμπρικες της Γερμανίας Νο2

Στη μάχη κατά της έλλειψης εξειδικευμένων εργατών η Ομοσπονδιακή Αρχή για την Εργασία προσπαθεί να προσελκύσει στη Γερμανία μετανάστες από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία. «Υπάρχει μεγάλο δυναμικό στην Ισπανία, χιλιάδες μηχανικοί και προγραμματιστές είναι άνεργοι» δηλώνει η διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας Ευρέσεως Εργασίας και Αλλοδαπού Εργατικού Δυναμικού (ZAV), Μόνικα Φαρνχάγκεν, επισημαίνοντας σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Die Welt»: «17.000 Ισπανοί ενδιαφέρονται σοβαρά να δουλέψουν στην Γερμανία». Μάλιστα, η κ. Φαρνχάγκεν σημείωσε πως «ψάχνουμε επίσης στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Ειδικά για την Πορτογαλία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από νοσηλευτές και νοσηλεύτριες για να εργαστούν στη Γερμανία. Στην Ελλάδα, οι γιατροί είναι που δείχνουν ενδιαφέρον για τη Γερμανία. Μεγάλο δυναμικό σε μηχανικούς, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει όμως και στη Βουλγαρία και την Κροατία».
Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο για τους ξένους που επιθυμούν να δουλέψουν στη Γερμανία και αυτό είναι η έλλειψη γνώσης της γλώσσας. «Τα γερμανικά θεωρούνται μία δύσκολη γλώσσα για να μάθει κανείς» σημείωσε η κ. Φαρνχάγκεν. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα γερμανικά δεν διδάσκονται πλέον και η διευθύντρια της ZAV, τόνισε πως «πολλοί πτυχιούχοι και εργαζόμενοι με υψηλά προσόντα μαθαίνουν μόνο αγγλικά και όταν δεν βρίσκουν δουλειά στην πατρίδα τους πηγαίνουν μόνο σε αγγλόφωνες χώρες.
«Η κοινωνία θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχθεί αυτούς τους ανθρώπους»
Επιπλέον, οι αγγλοσαξονικές χώρες δεν προσφέρουν στους υποψήφιους μόνο μία θέση εργασίας, αλλά ένα ολοκληρωμένο πακέτο για ολόκληρη την οικογένεια, όπως μαθήματα γλώσσας, ένα διαμέρισμα, δουλειά για τη σύζυγο και παιδικό σταθμό για τα παιδιά. «Η Γερμανία μπορεί να μάθει από αυτά τα παραδείγματα. Όμως δεν αρκεί για μία χώρα να έχει ελκυστικές εταιρείες και προϊόντα, αλλά η κοινωνία θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχθεί και να ενσωματώσει αυτούς τους ανθρώπους» υπογράμμισε η κ. Φαρνχάγκεν.
Η κατάσταση στην αγορά εργασία της Γερμανίας έχει βελτιωθεί σημαντικά και είναι ευοίωνη, εξαιτίας της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων μηνών. Από την άλλη πλευρά ο αριθμός των ανέργων έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ ορισμένες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν πρόβλημα να βρουν νέους συνεργάτες.
Παράλληλα, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου συνεχίζουν να πλήττονται από την οικονομική κρίση, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. Μόνο στην Ισπανία το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει το 20%, ενώ στους νέους το ποσοστό είναι διπλάσιο.

SPIEGEL

Συνέχεια »